Tiger Cave Temple – 1237 stepenika do tišine

Da biste razumeli ozbiljnost problema u kom sam se ovog puta našla, moram da vam odam tajnu: zovem se Danijela i živim na trećem spratu jedne šestospratne zgrade koja nije blagoslovena otkrićem lifta. Sramotna istina je da nemam predstavu kako izgleda četvrti sprat. Ni peti. Krajnje neočekivano – ni šesti. Psujem kao mornar svaki put kad se penjem ka stanu do kog vodi oko 40 stepenika, a onda…

(dramatična muzika, snop svetla obasjava klonulu figuru pripovedača)

…onda sam rešila da napravim tačno 1237 koraka uzbrdo. Uz stepenice. Do hrama.

(apsurd kulminira, pripovedač u neverici)


tiger cave temple krabi thailand
Običan mamurluk se završava Aspirinom, a tajlandski planinarenjem u japankama. Razdragana faca sve govori.

Posle nekoliko nedelja na Tajlandu, neka mi bogovi i svi zaljubljenici u sakralnu arhitekturu oproste, hramovi postaju jako slični i postaju…dosadni.

(drvlje i kamenje, pravac kretanja: komentari na Fejsbuku)

Šalu na stranu, znam da se većina neće složiti sa mnom i prihvatam da je problem u meni, ali tako je kako je. Povremeno mi je neophodno nešto što će mi, ah kakav kliše, oduzeti dah. Nisam imala pojma da će se ovog puta to zaista i dogoditi – bukvalno.


Tiger Cave Temple ili, u baš slobodnom prevodu, Hram tigrove pećine, nalazi se u provinciji Krabi, relativno blizu grada Krabi – na oko pola sata vožnje. Turisti ga obično preskoče jer je malo dalje od poznatog letovališta Ao Nang i svih ostrva iz filmova koja obilaze tokom boravka u ovom delu zemlje.


tiger cave temple krabi thailand
Motivacija za penjanje, deo prvi

Do hrama možete stići autobusom, taksijem ili skuterom. Pošto autobusi saobraćaju kada bogovi usliše dovoljno molitvi, a vozači taksija su otporni na sve, pa i na bogove, najbolje je da idete sopstvenim prevozom. Ispred hrama, ili preciznije, u podnožju hrama imate parking na kom možete ostaviti motor pošto skuteri obično ne idu uz stepenice, a vi ćete morati.

Pored parkinga je prodavnica – kupite vodu i čokoladice jer ćete dehidrirati, a trebaće vam i podizači šećera. Sve što nabavite ne pakujte u kese, već u rančeve koje ćete dobro zatvoriti. Ako nemate ranac, sve držite čvrsto u rukama. Razloge ću vam objasniti kasnije.


Šta nikako ne bi trebalo da uradite pre dolaska u Tiger Cave Temple?

  1. Nemojte da dođete mamurni. Verujte mi na reč, biće jako teško. Been there, done that. Ostavite taj prokleti (may all gods forgive me) Chang za posle – silazak iz hrama ćete morati da proslavite i ne vidim bolji način za to od ispijanja 120 bokala razvodnjenog piva negde na sigurnom, gde ne morate da koračate.
  2. Nemojte da dođete u sred dana i u sred vrućine – biće jako teško, verujte mi na reč.
  3. Nemojte da dođete ni kasno popodne – nećete imati vremena da se popnete i da siđete pre mraka (stepenice nisu osvetljene) – verujte mi na reč.

Dakle, možete da zaključite da smo u hramu bili dva puta: jednom su nas vratili jer je bilo prekasno, a sutradan smo došli u sred dana, mamurni.


Tada smo rešili da se penjemo. Svih 1237 stepenika.


Kada obavite pripreme, primetićete znak na kom piše „1237 steps to top mountain“ – to je početak vaše avanture. Ne dajte se zavarati malenim stepenicima iza znaka: svaki put kada pomislite da će uspon biti mačiji kašalj, da ne kažem, nečiji dim, svaki stepenik će volšebno duplirati svoju visinu (do čak 40cm) i završićete penjući se četvoronoške. Ne znam, tako su mi rekli.


tiger cave temple thailand tajland kabi


○20 STEPENIKA

Na samom početku, negde oko 20. stepenika osetićete potrebu da ubjete životinju.

Sećate se priče o čuvanju vode i čokoladica?


monkey majmun tiger cave temple
“Nothing sweet about me!”

Majmuni. Koji. Kradu.

Kleptomani su nam uzeli sve – ostali smo samo nas četvoro mamurni od Changa, dve flašice vode koje smo jurili niz stepenice (majmuni – životinja i karakterna osobina –  su pocepali kesu) i besna Kineskinja kojoj su ukrali karmin (degustirali su ga na bezbednoj udaljenosti).

○50 STEPENIKA

Ako ste pročitali ovaj tekst, stigli ste do 50og stepenika i imate vodu. Smejete se jer verujete da ste pametniji od ostalih kojima su majmuni zagorčali život.

Ne smejte se, vratiće vam se.

Karma je kučka.

○200 STEPENIKA

Posle 200 stepenika bićete oduševljeni svojom fizičkom spremnošću i entuzijazam će isijavati iz vas. Ne dozvolite da vas obeshrabrim, ali ova faza neće trajati zauvek. Čuvajte snagu, niste još ni na trećini. Pričajte, smejte se, pozirajte, fotkajte, snimajte…uskoro ćete zaboraviti da govorite, a kamera će početi da se zove Skloni To Sranje Od Mene.


tiger cave temple krabi thailand
Motivacija za penjanje, deo drugi

○600 STEPENIKA

Negde oko stuba sa brojem 600 napravite malu žurku.

Uspeli ste da stignete do polvine puta i još uvek možete da pričate – to je uspeh!

Ipak, ne radujte se previše jer, ako ste pročitali ovaj tekst, znate da najgore tek dolazi. Dobra vest je da vazduh postaje sve svežiji i da miriše bolje nego na bilo kom drugom mestu na Tajlandu (kao da je to neki izazov). Imate još bar 100 stepenika dok vam ne bude muka i dok ne počne da vam se vrti u glavi – iskoristite to!

Ako pomišljate da se vratite nazad – sad je kasno.

○800 STEPENIKA

Najgori deo je oko 800. stepenika. Već ste umorni, stepenice postaju nesnosno strme, a znate da ne možete nazad…a ni napred.

Na nekim delovima, stepenici su bili viši od moje potkolenice što je, razume se, dovelo do prelaska u 4×4 mod. Povremeno osetim sramotu kada se moje puzanje uz stepenice na sve četiri prepričava drugim ljudima koji nisu osetili moju muku, ali nije bitno. Popela sam se.

Posle broja 800 više nema pričanja. Mozak će vam se isprazniti, nećete moći da mislite o bilo čemu osim o pukom preživljavanju sranja u koje ste se dobrovoljno uvalili i ako ste baš zajebani, moći ćete da pomislite koji vam je kurac sve ovo trebalo umesto ispijanja kokosove vode na nekoj plaži. Čak i ako ste baš zajebani, nećete smeti to da izgovorite glasno jer bi vas neko mogao ubiti, a to je na strmim uzanim stepenicama lako izvodljivo. Ostajete sami sa sobom i sa okrnjcima sopstvenih misli. Svet prestaje da postoji, zaboravljate probleme, zaboravljate sve…ostaju samo stepenice. I nemušte, ali sočne – psovke.

Osamstojedan, osamstodva, osamstotri, osamstočetiri…

Dolazite do ○1000 STEPENIKA.

tiger cave temple buddha thailand tajland
Motivacija za penjanje, deo treći.

To je vaš novi srećan broj. Obrnuće vam se brojač i nalet energije će vas poterati napred ka broju 1237. E sad…

SPOILER ALERT: „1237 steps to top mountain“ je laž. Ima ih 1260. Pomislićete – šta je još 23 kad ste prešli 1237? E pa te 23 stepenice će vas probosti direktno kroz srce koje je već na ivici infarkta. Proklinjaćete svaki pojedinačno dok se budete pentrali ka…

…Vrhu. Tiger Cave Temple je tu.

tiger cave temple krabi thailand
Pogled sa vrha govori više od milion reči. Vredi. Vredi svakog koraka.

SPOILER ALERT: Posle 1260. stepenika sačekaće vas još 4-5 do česme sa pijaćom vodom. Da li ta voda stvarno sme da se pije – nikada nisam saznala, ali sam je pila i preživela sam. To je bio prvi i poslednji put da sam okusila azijsku česmovaču.

Iskreno, u tom trenutku bih popila i kišnicu iz bangkokške bare sa bangkokškog trotoara, nazdravila prolaznicima i namignula lejdiboju.

SPOILER ALERT: Vredelo je. Zaista jeste.

Stajaćete gore neizmerno ponosni što ste, nekako, sami dopuzali do vrha i činiće vam se da imate ceo Tajland na dlanu. Susedna brda biće na dohvat ruke. Pogled će vam lutati preko polja i puteva, sve do mora. Videćete sve – pejzaž koji će vas zaista ostaviti bez daha.


tiger cave temple krabi thailand
Top of the World!

A to je valjda i razlog zbog kog radimo sve sulude stvari u životu – da bismo osetili nešto jako, jače, najjače.

Prepričavanje tog osećaja je besmisleno. Opisivanje hrama takođe. Nije bitna ni ta ogromna zlatna statua na vrhu brda, ni tih dodatih desetak stepenika, ni boja pločica, ni reljef na ogradi – bitno je ono zbog čega morate otići tamo, a za to ne postoje reči. To morate sami.

Idite. Penjite se. Dišite. Gledajte. Upijajte.

Nazdravite velikim Chang-om te večeri, jer definitivno imate čemu. Za početak, jednom neverovatnom mestu i sreći koju ste imali da ga baš vi vidite i doživite.

P.S. Priče o inicijaciji u Tajland možete pročitati ovde i ovde, a priču o nadaleko čuvenom Full Moon Party-ju – ovde

Leave a Reply

%d bloggers like this: