Prostitucija u Bangkoku: vodič za svačiji ukus i džep

Disklejmer ili kako da me ne shvatite pogrešno: Možda će ovaj vodič zvučati kao uputstvo za nabavku snošaja u Bangkoku. Ovaj vodič to i jeste. Važno je da znate u šta se upuštate, na šta bi trebalo da pazite i gde možete baš da se zajebete. Na kraju, možda će vam priča o ovom fenomenu pomoći da lakše odredite svoje mesto u haosu tajlandskog sex turizma.Postoje samo dve vrste prostitutki na Tajlandu sa kojim se verovatno nećeš sresti kao prosečan turista.

Prva vrsta su preskupe, prelepe žene iz „klubova za gospodu“ i poslovna pratnja, a druga su žene iz bordela na obodima grada koje svoje ekstremno jeftine usluge prodaju lokalcima.

Za prve nemaš pare, za druge nemaš želudac.


I Lokacije


Sve što poželiš možeš da pronađeš na pet glavnih ( i još hiljadupetstopet sporednih ) mesta u Bangkoku: Patpong, Sukhumvit Soi, NANA Plaza, Cowboy Soi i Khao San Road.

1 Patpong je kvart za koji bi se moglo reći da ima istorijski značaj. Iako je, uz povremene prekide, bila legalna još od 1351. godine, u ovom kvartu prostitucija “cveta” od tajlandskog primirja (čitaj – okupacije) sa Japanom  u Drugom svetskom ratu. U zapadnom svetu kraj je postao poznat tokom Vijetnamskog rata kada je postao utočište američkih vojnika na kratkim odsustvima. Nalazi se odmah pored Lumpini parka koji je preko dana oaza mira, a preko noći nije oaza mira.


Cowboy Soi

2 Sukhumvit Soi je glavna ulica svog kraja. Celom dužinom poređani su improvizovani barovi – izgledaju kao tezge sa uličnom hranom, ali su načičkane alkoholom, barskim stolicama i turistima u siledžijkama. Svaka tezga ima svoju glasnogovornicu koja će pokušati da te privede na “piće”, ako me razumeš. U ovoj ulici ćeš naleteti i na veliki broj freelancerki  i ladyboyeva koji se nisu bolje snašli, kao i na tezge sa cijalisom, falusnim igračkama i pomagalima baš svake vrste jer – ko ne bi poželeo da proguta tabletu za bum-bum, što kažu Tajlanđani, dugo kuvanu na prijatnih 35 stepeni?


Trotoarska tezga na Sukhumvit Soi

3 Cowboy Soi je ulica iz Hangovera i tu ćeš sigurno zabazati bar jednom, makar i slučajno. Tih 150m sokaka dobilo je ime po penzionisanom američkom vojniku poznatom kao T.G. “Cowboy” Edwards. On je 1977. godine otvorio bar u ulčici koja izvire iz Sukhumvit Soi. U sadašnjem vremenu, pažnju će ti privući neon koji bi mogao da osvetli pola kontinenta. Jedan bar se pretvorio u 31. Očekivano, isped svake nekretnine u ulici čekaju desetine oskudno odevenih (ne verujem da sam napisala ovako otrcanu frazu) devojaka koje rade sve što je u njihovoj moći da privuku pažnju prolaznika – od dozivanja, cimanja za ruke do Merilinke koja zadiže suknju da demonstrira moć svog neočekivanog međunožja, s akcentom na – neočekivanom.

Cowboy Soi

4 Khao San Road je najturističkija ulica u Bangkoku i izvesno je da ćeš i tu zaglaviti bar jednom. Iz ugla nedužnog turiste – tu su hosteli, škorpije na štapiću, pijanka do jutra, možda neki ping-pong show (guglaj i spremi se na mučninu i gomilu bačenih para) i gužva koja već negde oko ponoći postaje neprobojni štit između tebe i ostatka sveta. Iz ugla seksualnih radnica – Khao San je izlog robne kuće pune potencijalnih mušterija.

(Kratku priču o jednoj, najblaže rečeno – neobičnoj večeri na Khao San Road-u pročitaj OVDE.)

5 NANA Plaza. E sad pričamo o zajebanim stvarima. U NANA-u se ne dolazi slučajno. U pitanju je trospratna zgrada poznata kao “world’s largest adult playground”. Na trećem spratu nalaze se tri hotela za “kratke boravke”, pa ni zbog čega nećeš morati da putuješ daleko. Prvi i drugi sprat su dom za 30 barova, od kojih je 7 specijalizovano za ekipu koja bi probala nešto drugačije – društvo ladyboyeva. Okolina NANA-e je igralište freelance prostitutki.


II “Vrste” prostitutki1 Go-go igračice i Bar girls


Žene zaposlene u barovima. Razlikuju se po tome što prve igraju, a druge ne. Zajedničko im je to što su prostitutke.

Kako stvari funkcionišu? Sve devojke imaju kartice sa brojevima zakačene za ono što bi se krajnje optimistično moglo nazvati odećom. Biraš broj, naplaćaš se preskupe obojene vode – koleginicama, menadžerima, vlasniku/ci bara i kome god još treba, dogovoriš cenu i uslugu, pa odeš gde te već odvedu. Legenda kaže da možeš da sačekaš kraj radnog vremena i da izbegneš posredovanje bara, ali je verovatno skuplja dara nego mera.

Gde? Patpong, Cowboy Soi i NANA.


Fotka sa Reddit-a

2 Freelancerke


Nedovoljno lepe ili pouzdane da bi radile u barovima, često i prlično opasne po zdravlje i novčanik. Neretko se dešava da kradu, ali o tome bi trebalo voditi računa u svakoj opciji. 

Kako stvari funkcionišu? Bukvalno će te vući za rukav. Ili ruku. Ili bilo šta.

Gde? Patpong, Sukhumvit Soi, parking u NANA-i i Sukhumvit 4 (ulica u kojoj se nalazi NANA).3 Barske freelancerke


Naizgled samo obične devojke koje se dobro provode sa drugaricama u baru. Muvaju se isključivo sa strancima i izvesno je da će im to na kraju naplatiti na ovaj ili onaj način. Neretko bivaju izbačene od strane menadžmenta jer kradu mušterije od zaposlenih. (vidi pod 1)

Kako stvari funkcionišu? Neka ti bogovi pomgnu ako ti se devojka stvarno dopala.

Gde? Patpong, Cowboy Soi, Kaho San, pa čak i NANA.


4 Ladyboyevi


Legenda kaže: ako je žena previše lepa, onda je sigurno ladyboy.

Zaista je tako u nekim slučajevima. Najlepša žena koju sam upoznala u Bangkoku je promenila pol. E sad – stvari nisu tako jednostavne. Ladyboyevi, ili kako se na Tajlandu zovu – kathoey – mogu biti muškarci obučeni kao žene, muškarci sa silikonima i pišom, muškarci na hormonskoj terapiji, muškarci koji su prošli kompletan proces promene pola ili ukratko – žene sa burnom prošlošću. Sebe vole da nazivaju transformisanim boginjama (transformed goddesses) i drugom vrstom žena (second type of women).

Promena pola je potpuno legalna svuda osim u ličnim dokumentima. Svaki kathoey u ličnoj karti zauvek ostaje muškarac.

Kako stvari funkcionišu? Prvo, bitno je da znaš šta hoćeš i ako ladyboy nije deo tvojih želja – bitno je da znaš da ih prepoznaš. To može biti i daleko  teže i daleko lakše nego što očekuješ.


Kako da prepoznaš ladyboya?

Adamova jabučica – najnepouzdaniji metod jer je hirurgija čudo.

Podlaktice – pouzdanija metoda, ali ne sto posto sigurna. Tajlanđanke generalno nisu mišićave i krasi ih prilično krhka građa. Posmatraj mišiće i izraženost vena.

Šake – logično, muškarci imaju veće i “muškije” šake od žena.

Stopala – žene imaju manja i nežnija stopala. Ako to ne upali, gledaj da li je palac drastično veći od ostalih prstiju.

Genitalije – kad dođe do ovog dela, verovatno si zakasnio. Šalu na stranu, kao što sam već napisala, ovo je možda i najnepouzdanija metoda jer je hirurgija čudo.

Glas – nekad je očigledno, nekad ne bih nikad posumnjala.

Poslednje i najvažnije – PITAJ. Ne ustručavaj se. Nijedan kathoey neće pokušati da sakrije svoju priču jer to ovde nije taboo. Zapravo, rado će sa tobom podeliti sve što te bude zanimalo.

Gde? Patpong, NANA, Khao San, Sukhumvit 4 i Sukhumvit Soi.


5 Maserke


Legenda kaže da postoje saloni za masažu sa srećnim završetkom. Meni to nikada nije ponuđeno, a kosti su mi lomile razne krhke ženice. Ipak, često sam viđala izloge masažernica na kojim je velikim slovima napisano NO SEX, što implicira da YES SEX masaža ipak postoji. Videla sam i salon koji se zove Boom Boom što u Jugoistočnoj Aziji gotovo sigurno znači Yes Sex.

Kako stvari funkcionišu? Nemam predstavu.

Gde? U salonima za masažu, očigledno ne u istim u koje sam ja odlazila. Ili je samo bitno da ne budeš žena, ne znam.Verujem da je jasno da je ovo najgrublja moguća podela.

Cilj je pojednostavljenje jedne ogromne industrije kako bi budućim putnicima život bio bar za nijansu lakši. Varijacija na temu ima koliko i prostitutki na Tajlandu (između 70 000 i 2 000 000). Sa sitnim forama ćeš morati da se snađeš sam(a).

 • Šta god da radiš, imaj u glavi tu otrcanu frazu – Better safe than sorry.
 • Koristi kondom. Nosi ih sa sobom svuda i uvek, ne oslanjaj se ne ponudu na licu mesta.
 • Vodi računa o svojim stvarima. Ako bilo koga dovodiš u sobu, skloni novac, dokumenta i bilo šta što ne možeš da prežalite.
 • Proveri da li politika hotela zabranjuje prostitutke. Iznenadićeš se na koliko mesta je takvo ponašanje nedopustivo.
 • Vodi računa o finansijama.
 • Dogovori cenu unapred. Ne ostavljaj ništa za ujutru jer bi moglo biti iznenađenja.
 • Instaliraj Badoo, Line i Thaifriendly. Znaćeš zašto. Nema na čemu.

Pročitaj i neku priču o okolnostima zbog kojih se žene odlučuju da postanu prostitutke ili zbog kojih neko u njihovo ime odlučuje da će postati prostitutke, pa razmisli da li zaista želiš da budeš deo ove, možda i najpoznatije, tajlandske tradicije.

Na kraju, ne radi drugima ono što ne bi voleo(la) da neko radi nekome tebi bliskom.

(Autorka ove priče podržava prostituciju sve dok su sve strane saglasno i bez prisile i pritiska pristale na sve što se događa, dakle – ne smarajte sa moralom. Ipak, prostitutke su često žrtve trgovine ljudima, izbeglice, bolesne, siromašne i neobrazovane žene koje nemaju puno izbora. Neretko trpe ucene i batine. Rade bez zdravstvenog osiguranja. Ugrožena su im osnovna prava. Ovo ne podržavam. Narotiv.)

(Vodič je napisan na osnovu ličnog iskustva i iskustva živih sagovornika.)


VAŽNO: Prostitucija na Tajlandu je zvanično ilegalna od 1960.godine. Kažnjeni mogu biti svi učesnici – makroi, vlasnici barova, pružaoci usluga i korisnici usluga. Kazne nisu male. Nezvanično, prostitucija spada u “sivu zonu” tajlandskih zakona – sve dok donosi ogroman profit, gleda se kroz prste.

Prošle godine je Taland posetilo četiri miliona sex turista. Čak 440 000 ljudi u “zemlji osmeha” je HIV pozitivno.

…One night in Bangkok and the world’s your oyster
The bars are temples but the pearls ain’t free
You’ll find a god in every golden cloister
And if you’re lucky then the god’s a she
I can feel an angel sliding up to me…


Kratke priče i dalje pišem na Instagramu: boneappletea.rs – Pratimo se!

Imam i jednu sjajnu vest – ove zime ću u Bangkoku provesti mnogo više vremena nego ranije, tako da će i ova priča sigurno dobiti zasluženi update!

 

1 Comment

 1. 10 HIGIJENSKIH HORORA TAJLANDA (2019 UPDATE) - Boneapplétea.rs

  01/01/2020 at 7:56 pm

  […] Najčitaniji, a najmanje lajkovan tekst o ovoj zemlji  – Vodič za prostituciju na Tajlandu – nalazi se OVDE. […]

Leave a Reply

%d bloggers like this: