Pad Thai: najpoznatije jelo sa ulica Tajlanda

Odmah ću se ispraviti: najpoznatije tajlandsko jelo. Pad Thai nije samo ulična hrana – možete ga naručiti u svim restoranima koji služe lokalne specijalitete.

Katka istorija: Pad Thai postoji od 1942. godine. Tada su, zbog preduge kišne sezone, Tajland pogodile poplave zbog kojih je zavladala nestašica pirinča. Vlada je podsticala ljude da pirinač zamene nudlama i tako je nastalo jelo koje će postati jedno od glavnih obeležja prestonice ulične hrane sveta.

Probala sam obe verzije, zapravo, prvi Pad Thai sam pojela u restoranu Cabagges and Condoms u Bangkoku, a drugi na ulici na Koh Samui-u. Ostalo je istorija 🙂

Pad Thai recipe Tajlandska kuhinja recept
Tajland u tanjiru, kilometrima daleko

Obe verzije imaju nekoliko zajedničkih elemenata bez kojih ovo jelo ne bi bilo ono što jeste – zalogaj koji će vas momentalno vratiti u ovu neverovatnu zemlju ili zalogaj koji će vas pripremiti na gastronomski spektakl koji vas tamo čeka!


Dakle, Pad Thai mora da ima pirinčane nudle, riblji sos, jaje i limetu.

Bez toga ne može.

Po originalnom receptu, u Pad Thai se dodaje tofu, sušeni gambori, tamarind pasta*, korijander… U ovom receptu nema niti jedne od četiri navedene namirnice jer a) nisam uspela da ih kupim u Srbiji ili b) prezirem ukus (tofu bih možda i mogla da preživim, ali KORIJANDER?! Nikako.)

*Tamarind je jedna jako kisela voćka koja ne živi u našim krajevima. Adekvatna zamena za tamarind pastu je sok od limete 😉

Umesto gambora, u Pad Thai možete staviti piletinu, a može biti i vegetarijanski…samo umesto mesa stavite povrće!


RECEPTza dve gladne ili tri manje gladne osobe:

○ Polovina pakovanja pljosnatih pirinčanih nudli (mogu da prođu i tanke)

○ 12 zaleđenih očišćenih repova gambora (jer sveže nemamo)

○ 1 manja glavica crvenog (ljubičastog) luka, sitno iseckana

○ 3-4 kašike ulja

○ 3 jaja

○ Čili – po ukusu

○ ¼ šolje ribljeg sosa (Fish Sauce, kupuje se u bočicama u većim marketima)

○ 1 kafena kašika belog sirćeta – može alkoholno, može pirinčano.

○ 2 supene kašike smeđeg šećera

○ Pera jedne vezice mladog belog luka, iseckana na „štapiće“ dužine oko 2cm

○ 50g pečenog slanog kikirikija

○ ½ šolje klica soje (Bean Sprouts) – po mogućnosti svežih, ako nema – konzerviranih

○ 2 limete


Kod pripreme Pad Thai-a najvažnija je – priprema. Samo kuvanje traje jako kratko i zbog toga je važno da sos bude unapred pomešan, gambori odleđeni, luk iseckan, kikiriki izmrvljen (na ne preterano sitne komadiće).


Dakle, proces je sledeći:

Prvo, u manjoj činiji, pomešate šećer, sok od polovine limete*, sirće i riblji sos. Mešate dok se šećer potpuno ne rastvori.

*Zamena za tamarind. Ako slučajno imate tamarind, ne stavljajte sok od limete!

Nudle skuvate po uputstvu sa kese. Kada se skuvaju, obavezno ih izvadite iz vode da ne bi postale gnjecave.

Sledeći korak je ulje u tiganju. Valjalo bi da tiganj bude malo veći.

Na zagrejano ulje stavite crvni luk i gambore, pa ih zajedno pržite nekoliko minuta.

Dodate sos koji ste prethodno pripremili. Dodate i kuvane nudle, pa sve dobro promešate i prokuvate/propržite još nekoliko minuta.

Pomerite sve nudle na jednu stranu tiganja, a na drugu smestite tri jaja – kao da pravite „jaje na oko“. Sačekate da se belance malo zapeče, da pobeli, pa prvo pomešate žumance i belance, a onda dobijene komadiće jaja pomešate sa nudlama.

Ubacite čili, polovinu izmrvljenog kikirikija i klice, pa sve zajedno još jednom kratko propržite.

Ako ste imali tu sreću da nađete sveže klice, ostavite polovinu za serviranje. Divno su krckave kad su sveže!


Serviranje:


Podelite hranu u 2-3 tanjira. Pospite ostatkom kikirikija, pa preko stavite mladi beli luk. Ako imate svež čili – iseckajte nekoliko komadića i stavite na vrh. Ako nemate, poslužiće još malo čilija u prahu (ako vać niste preterali sa količinom). Sa strane stavite dve kriške limete.

Obavezno iscedite limetu preko cele porcije. To je taj final touch koji Pad Thai pretvara u…Pad Thai.

Pad Thai Thailand Tajlandska kuhinja
Behind the scenes 🙂

I to je to!

P.S. Primetićete da se u receptu ne pominje so. Riblji sos je već dovoljno slan, pa nema potrebe za dosoljavanjem.


Pad Thai na ulicama Bangkoka možete pazariti za manje od jednog eura. Sastojci za Pad Thai u Srbiji koštaju znatno više. Ipak, za relativno pristojnu sumu novca dobićete egzotičan i neobičan obrok koji se lako sprema i razbija rutinu svakodnevnog kuvanja!

Boneappletea! Uživajte!

:*

Leave a Reply

%d bloggers like this: