Low cost letovi iz Srbije

-sve što vas zanima o najjeftinijim kartama-

 

Tema koja trigeruje svakog internet komentatora. Tema koja izluđuje svakoga ko je leteo u Titovo vreme. Tema koja raduje sve ostale: Kako što jeftinije zbrisati iz Srbije, makar na kratko?

Na neka pitanja o ovoj temi, tipa – kako im se isplati da prodaju kartu za 9€ – nemam odgovor, ali imam puno odgovora na pitanje – kako baš ja da kupim kartu od 9€?

Ovde i sada, odgovoriću na sva najčešće postavljana pitanja o low cost letenju. Odgovore ću dopuniti listom sitnih travel hackova – trikova koji će vam omogućiti da prođete što jeftinije, jer nije uvek u pitanju samo sreća – ima nečega i u taktikama.

Čisto da napomenem, ubedljivo najskuplja karta koju sam kupila za evropski let koštala je 50€. Ubedljivo. Najskuplja.

 


Q: Sa kojih aerodroma u Srbiji mogu da letim za male pare?


A: Sa Aerodroma Nikola Tesla u Beogradu i Aerodroma Konstantin Veliki u Nišu. Bitno je znati da će karta za istu destinaciju iz Niša verovatno biti jeftinija nego karta iz Beograda zato što su manje takse.


Q: Na koje destinacije lete LCC iz Beograda?


A:

Wizz Air:

 • Nemačka: Dortmund, Memingen, Baden-Baden, Hanover, Fridrihshafen
 • Holandija: Ajndhoven
 • Švedska: Stokholm, Geteborg, Malme
 • Norveška: Oslo
 • Švajcarska: Bazel
 • Belgija: Brisel
 • Velika Britanija: London
 • Francuska: Pariz
 • Kipar: Larnaka
 • Malta: Malta

+ sezonski letovi za Krf i Rodos (Grčka)

EasyJet: Ženeva (Švajcarska)                                 Norwegian Air: Oslo i Stokholm (Švedska)

Germanwings/Eurowings: Štutgart (Nemačka)      FlyDubai: Dubai (UAE)

Pegasus Airlines: Istanbul (Turska)                        Vueling: Barselona (Španija)

Atlas Global: Istanbul (Turska)                              Aegean: Atina (Grčka)


Q: A destinacije iz Niša?


A:

Ryan Air: Berlin (Nemačka), Bratislava (Slovačka), Milano-Bergamo (Italija), Stokholm (Švedska).

Wizz Air: Memingem i Dortmund (Nemačka), Ajndhoven (Holandija), Bazel (Švajcarska), Malme (Švedska).


Q: Šta dobijam za svoje pare?


A: Ukratko: koliko para – toliko i muzike. Najjeftinija opcija je sedište+ručni prtljag – to je ono što možete dobiti po tim famoznim cenama od 7 ili 9.99€. Sve ostalo, ali bukvalno SVE se dodatno naplaćuje. Dakle, u najjeftinijoj opciji dobijate nasumično odabrano sedište, niko vam ne garantuje da ćete sedeti blizu saputnika, nemate veliki kofer, čekate u redu za ukrcavanje i niko vam neće ponuditi čašu vode, a da je ne naplati bar 1€.


Q: Šta podrazumeva ručni prtljag?


A: Ručni prtljag je mali kofer. Maksimalne dimenzije i težina se mogu pronaći na sajtu aviokompanije. Uz mali kofer obično prolazi i mala tašna odgovarajućih dimenzija. U suštini, bitno je da kofer može da stane u deo za prtljag u kabini i da tašna može da se spakuje ispod sedišta ispred vašeg.

Ne zezajte se sa prepakivanjem i prevelikim koferima – nekad se proveravaju svi, a nekada samo oni za koje osoblje pomisli da su muljali. Ako prekoračite dozvoljene mere, moraćete na licu mesta da doplatite checked-in baggage, odnosno da platite da vam kofer bude poslat u prtljažnik. Doplate se obično vrte oko 50€.


Q: Šta mogu da spakujem u ručni prtljag?


A: Postoje pravila i najčešće se tiču tečnosti. U avion, u ručnom prtljagu, možete uneti 1l tečnosti, spakovan u bočice od 100ml ili manje. Bočice moraju biti spakovane u providan neseser koji ćete izvaditi pre skeniranja kofera. U tečnost spada i sva tečna kozmetika – šamponi, gelovi za tuširanje itd. Ono što vam može biti važno je da u bescarinsku zonu možete uneti praznu plastičnu flašu koju možete napuniti vodom u toaletu i uneti u avion. Da, puno ljudi to radi.

 

Drugo pravilo se tiče elektronskih uređaja. Njih takođe morate izvaditi pre skenera kako bi bili zasebno pregledani.

Ne smete unositi nikakve oštrice.

Ne smete da unesete ni boce pod pritiskom, pa običan dezodorans zamenite stikom.

Možda i najveća dilema je – hrana. U suštini, hrana može da se pakuje u ručni prtljag, sve dok je pristojno spakovana u posude koje mogu da se zatvore. To svakako ne znači da je poželjno da ponesete teglu ajvara i pečenu kokoš, ali niko neće imati ništa protiv koštunjavog voća, recimo.


Q: Kako da putujem sa velikim koferom?


A: Jednostavno, doplatite. Svaka kompanija ima svoju politiku koja se tiče kofera. Zajedničko im je to što svaka politika košta. Kao i za ručni prtljag, postoje ograničenja dimenzija i težine i svako prekoračenje je porez na glupost. Okvirno, prekoračenje težine se plaća dvocifreno po kilogramu prekoračenja. Dakle, skupo.


Q: Preko koje agencije da kupim najjeftinije karte?


A: U suštini, najbolje je da kupujete direktno na sajtu aviokompanije. Najsigurnije je da proverite cenu preko agencija, pa onda i na sajtu kompanije i da kupite gde je jeftinije. Ne plašite se kupovine karte preko interneta. Sve što vam treba je platna, kreditna ili internet kartica. U svakom slučaju, kupujte samo preko zvaničnih sajtova aviokompanija i zvaničnih sajtova posrednika u prodaji. Ako je previše dobro da bi bilo istinito – proverite sve još nekoliko puta.


Q: Šta je online check-in?


A: Za razliku od skupih kompanija, za LCC morate sami da odradite check-in. Možete da se čekrate i na šalteru, ali i to se dodatno naplaćuje. Šta treba da uradite? Kada ste kupili kartu napravili ste vaš profil na sajtu kompanije. Ulogujte se na svoj nalog i negde će sigurno pisati Check-in. Kliknite. Pratite uputstva i na kraju ćete dobiti sliku vaše karte, tj. boarding pass-a. Odštampate kartu, može i crno-belo i ponesete sa sobom na aerodrom. Pazite da ne pogrešite pri popunjavanju podataka pošto se greške ne tolerišu.

Online check-in se otvara nekoliko dana pre putovanja. Možete da se čekirate i mesec dana ranije, ali se i to doplaćuje.

Da ne brinete šta ćete sa čekiranjem na destinaciji – samo siđite do recepcije hotela i zamolite da vam odštampaju karte.


Q: Šta još mogu da uradim da prođem što jeftinije?


A: Svašta.

Prvo, pratite akcije. Na sajtovima kompanija često se pojavljuju rasprodaje sedišta po najjeftinijim cenama. Pratite kompanije na društvenim mrežama i često otvarajte sajtove.

Drugo, koristite skyscanner.net. Preko njih se možete informisati o cenama, možete i kupiti karte ako su povoljnije, a možete i da se dovijate. Evo i kako:

Karte u jednom pravcu su često jeftinije nego povratne. Nije pravilo, ali se često dešava. Na skyscanner-u ćete videti koliko okvirno košta karta za koji pravac. Na primer, moja povratna karta za Barselonu koštala je 250€. U jednom pravcu, Beograd – Barselona, koštala je 50€, a u pravcu Barselona-Beograd 200€. Onda proverite koliko košta karta od Barselone do nekog obližnjeg aerodroma, recimo do Temišvara ili Budimpešte, u jednom pravcu. Moja karta do Budimpešte je koštala oko 20€. Kombi prevoz (koji vas pokupi sa aerodroma kad sletite) od Budmipešte do Beograda košta 25€, od Temišvara od 10 do 15€. Dakle, putovanje me koštalo oko 100€ umesto 250€.

Treće, brišite cookies, history i sve što se može obrisati pre nego što kupite karte. Kada tražite – tražite u inkognito prozoru. Ako često tražite istu stvar – cene rastu. Isto važi i za bukiranje smeštaja.

Četvrto, osim na akcijama, kupujte karte oko 5-6 nedelja pre putovanja. Kupovina karte godinu dana unapred vam neće doneti ništa dobro. Internet kaže: 5-6 nedelja i najbolje utorkom popodne. Nemam objašnjenje, ali tako sam kupila kartu za Bratislavu za 9€. Ujutru je bila 18, popodne je postala 9.

Peto, ne letite vikendom. Subota je ubedljivo najskuplji dan, a tu negde je i petak. Najjeftiniji dan je obično utorak – najdalji dan od takozvanog produženog vikenda i kalkulisanja sa neradnim danima godišnjeg odmora.

Šesto, putujte van sezone na sezonska mesta. Bilo koja destinacija na evropskom moru biće drastično jeftinija u aprilu, maju, septembru i oktobru nego u julu.

Sedmo, ne putujte za praznike! Slažem se da je primamljivo, ali ako planirate da uštedite praznici su veliko NE sa uzvičnikom! Period oko Nove godine je, naravno, najskuplji.

Osmo, ne plaćajte poreze na glupost. Čekirajte se online, pazite na težinu prtljaga, gledajte svaku sitnicu. Čak i ako ne sedite pored saputnika, uvek možete sa nekim da zamenite mesta kad se ukrcate. Čitajte pažljivo i krupna i sitna slova i pamet u glavu.

Deveto, ako često letite, učlanite se u posebne programe koje aviokompanije nude putnicima. Na primer, u klub Wizz Air-a se možete učlaniti preko njihovog sajta uz kupovinu karte. Godišnja članarina je 30€ za dvoje ili 60€ za do 6 putnika. Kao član dobijate ponude koje ostali putnici ne dobijaju, uvek dobijate popust od minimalno 10€ po karti i 5€ za veliki kofer.

Deseto, razmislite da li vam zaista treba obrok na letu od dva sata. Da li vam je neophodan Priority Boarding iako avion neće poleteti dok svi putnici ne budu unutra? Da li morate da uđete prvi? Da li vam zaista znači tih deset centimetara više prostora za noge? Ako su odgovori negativni, uštedećete.

Jedanaesto, posvetite se svom putovanju. Kada planirate put, nešto mora biti fleksibilno: novac, destinacija ili vreme. Vreme može da trpi pre odlaska i to je ta posvećenost koju sam pomenula, ili na destinaciji, gde ćete zbog lošeg planiranja imati previše praznog hoda i stresa, što na kraju vodi i do više potrošenog novca. Iscimajte se malo više unapred u uštedećete i pare i živce.

Dvanaesto, korišćenjem jeftinih letova iz Srbije možete doći do gradova iz kojih su daleka putovanja jeftinija nego odavde. Ukupno, može da se isplati. Vidite na skyscanner-u.

I trinaesto, odgovor na najveću glupost koju sam pročitala na internetu ikada: letenje jeftinim kompanijama jeste bezbedno! Pravila o bezbednosti su ista za sve, bez izuzetaka! Nećete imati inflight entertainment ni wi-fi, ćebence i jastuče, ali zato imate jeftinu kartu!

Na kraju, uživajte u mogućnostima koje su nam konačno pružene! Samo se setite vremena kada nismo mogli da mrdnemo odavde, a kamoli da biramo da li ćemo imati obrok u avionu ili ne! Iskoristite sve što nam je pruženo jer uspomene sa svakog putovanja vrede mnogo više od tih 9€!

Ako sam nešto propustila, a sigurno jesam – pišite u komentarima, svima će biti korisno!

2 Comments

 1. RISMA ANDIANI

  30/09/2019 at 2:25 pm

  do you have english version ?

  1. theboneappletea

   11/10/2019 at 9:17 pm

   No, unfortunately, I don’t. Perhaps you should try Google Translate and if you have any questions – I’ll be here 🙂

Leave a Reply

%d bloggers like this: