Kuvano vino / Mulled Wine / Glühwein / Glögg / Vinho Quente

Priča o hrani mora biti započeta kako dolikuje – alkoholom!

Pošto je zima rešila da nam testira strpljenje, ja sam rešila da je ispratim pravim zimskim obrokom. Da, obrokom, pošto vino i nije alkoholno piće, a kada se skuva ima više praznih kalorija nego poštena praznična večera sa sve ruskom salatom. Ali, kako merak nema cenu – zaboravićemo sve o zlim šećerima i uživati u ukusu ovog pravog zimskog…obroka.

Fun facts: Prvi recept za začinjeno zagrejano vino zabeležen je u Rimu u II veku n.e. Tokom rimskih osvajanja, recept je proputovao celu Evropu. Od tada kuvano vino ima više imena, ali istu suštinu – bilo da pijete Glühwein u Nemačkoj i Austriji, Glögg u nordijskim zemljama, Vin Chaud u Francuskoj, Mulled Wine u Britaniji, Bisschopswijn u Holandiji ili Vinho Quente u Portugalu. Od Rusije do Velike Britanije i od Norveške do Turske – kuvano vino vekovima greje sve evropljane. Najčešće se pije tokom božićnih i novogodišnjih praznika.


Šta je potrebno za dobro kuvano vino?

Što se tiče sastojaka, prvo ću ukazati na očigledno – treba vam vino. Najbolje je da pazarite neko polu-slatko. Kvalitet nije od presudnog značaja – čak mislim da bi mi bilo žao da neko dobro vino „pokvarim“ kuvanjem.

Neophodan je i šećer, neki citrus i začini. Ovde već možete da budete kreativni i da se povedete ličnim ukusom – pomorandže, mandarine, klementine, limun, jabuke, karanfilić, muskatni orah, biber, vanila, cimet, anis, kardamom, pa i lovorov list – sve dolazi u obzir.


Moja omiljena kombinacija je sledeća:


~ 0.75l crnog polu-slatkog vina

~ 10 kašika šećera

~ 2 pomorandže

~ ½ limuna

~ ½ jabuke

~ 2 štapića cimeta

~ 1 štap vanile / 1 vanilin šećer

~ 5-6 karanfilića

~ 10ak zrna bibera

~ čašica burbona ili neke druge „tamne“ žestine

Ono što je bitnije od izbora sastojaka je proces pripreme. Kuvano vino, zapravo, ne sme da proključa, a sastojci moraju da se prokuvaju da bi otpustili sve arome.


Kako da skuvate vino, a da ga ne skuvate?

U šerpu stavite šećer, sok od jedne pomorandže i polovine limuna, iscekanu drugu pomorandžu, jabuku i sve začine. Tome dodajte malo vina – dovoljno samo da „pokvasi“ šećer. Tu smesu kuvajte na laganoj vatri. Šećer će prvo da se istopi, a smesa će laganim kuvanjem početi da se zgušnjava i da liči na marmeladu. Tada u šerpu sipajte ostatak vina i čašicu pravog alkohola i sve zajedno zagrejte da bude vruće, ali da ne proključa.

U idealnim uslovima, šerpa bi trebalo da se dogreva sve vreme dok se vino ne popije. U još idealnijim, vino će biti popijeno pre nego što stigne da se ohladi!

Ako imate vašu verziju kuvanog vina, slobodno je napišite u komentarima!

Leave a Reply

%d bloggers like this: