Goa, Indija: snalaženje u hippie vremeplovu

Epovi o Goi su „u moje vreme“ bili neka vrsta religije – nešto u šta veruješ jer je neko nekome kome veruješ rekao da je čuo da raj zaista postoji. Nisi video da li je zaista tako, pretposavljaš da nikada i nećeš i onda, prosto, veruješ jer se u nešto verovati mora. Ta vera te povezuje sa drugima sličnim tebi i to je to.


peace sign goa india


Postaješ neka drugačija vrsta tinejdžera…ili si već bio drugačiji, pa si se zbog toga primio na mitove o Goi. Jebiga, budimo realni, nisi ti kriv – bilo je lako poverovati u priče o hipicima koji mesecima putuju kolima iz Evrope ka Indiji sa cvećem u kosi i…sifilisom, verovatno. Ali da, ako zanemarimo polne bolesti i zamislimo sunce u očima, vetar u kosi, so na koži (pesak u guzici – ne, ne mogu da prestanem!) slika je prilično idilična. Kad tome dodamo priče o žurkama i trensu i svemu što uz to ide (a ne prenosi se polnim putem)…ma, priče o slobodi kakvu nismo imali ovde – stvarno zvuči kao san!

Kad smo kod snova, petnaest godina kasnije, probudila sam se na Goi.

Zapravo, više je izgledalo kao da sam se probudila 30 godina ranije, u nekakvom limbu između sredine XX i početka XXI veka, na pola puta između Indije i turističke Indije.

Sa jedne strane – lepo sređen aerodrom, gradilišta, autoput koji se pravi “iznad” obale Goe (kao nadvožnjak samo ogroman), fensi klubovi sa bazenima i morem šampanjca, blokovi zgrada i poznati hoteli, fini restorani, skupa odeća, restaurirane stare portugalske kuće, prelepa dvorišta…


goa india
Stara portugalska kuća u komšiluku

Sa druge strane – sportske čarape u mokasinama, kolibe, udžerice, zapaljeno smeće, shack-ovi  puni hipika koji se nisu pomerili odatle prethodnih 40 godina, čitave familije na DIY motorima sa izrazito maloletnim vozačima, loš internet, neasfaltirane ili delimično asfaltirane ulice, balega, sklepane prodavnice snabdevene kao Srbija 90-ih i pijane Ruskinje obučene kao kraljice mature ’91; rupe u zidovima kuća zatvorene rešetkama kroz koje možete pazariti neke sitnice ili popiti pivo sa lokalcima, baš tu, ispred goanske zadruge…


kuca goa indija
Nova indijska kuća u komšiluku

Tačno između te dve strane nalazimo se mi – obični turisti. I nije nam lako.

Zajebavam se, super nam je!

Svoj goanski ep započeću nekim informacijama koje će možda biti od koristi pri organizaciji vašeg života na Goi.


LOKACIJA


Ako želite miran odmor – idite na jug; ako želite ljude i žurke i zabavu – sever je za vas.

Što se tiče severa, na mapi tražite ključne reči: Vagator (i sve varijacije na temu – Little Vagator, Vagator Beach…), Baga, Anjuna, Arambol i sve između. Sve što se dešava na Goi, dešava se na tom potezu.

Zamišljena granica između severa i juga nalazi se u gradiću Calangute.

Candolim je već previše južno – plaža je lepa, hrana u shack-ovima je super, ali sve radi do 12 i to je to. Ako si ljubitelj poznatih lanaca hotela, Candolim je mesto za tebe…i sve pijane Ruse van Rusije i Vijetnama.

Južno od Candolima je već skroz mirna varijanta koju ne treba olako odbaciti – možda će ti prijati i nekoliko dana takvog odmora, posebno posle svega što te čeka na severu.


VREME


Avionske karte za Gou su, naravno, jeftinije van sezone. Međutim, niko ti neće reći da “van sezone” u Goi znači da dolaziš u vreme monsuna koji povremeno razruše čitava sela.

Takođe, između marta/aprila i oktobra/novembra Goa je poprilično mrtva. Verovatno ćeš naći neku zanimaciju, ali pitanje je da li će ti to biti dovoljno.

Peak of the season je, kao i svuda, za Novu godinu i tada se cene svega utrostruče.

Moja preporuka je da biraš sam početak i kraj sezone – ja sam bila u martu, svuda su bile oproštajne žurke pre zatvaranja sezone, kiše nije bilo, a cene su bile i više nego pristojne.


TRANSPORTMOTOR


Vožnja u Indiji deluje kao samoubilačka akcija i prvih nekoliko sati sam zaista bila blizu srčanog udara. Takoreći, jednom nogom u grobu, drugom na kori od banane.

Iako izgleda haotično, saobraćaj u Indiji ima određena pravila:

Prvo i najvažnije, obuci braon pantalone da se ne vidi koliko si uplašen, ako me razumeš.

Drugo, koristi sirenu. Trubi kad pretičeš, kad prolaziš, kad skrećeš – skreni im pažnju da si tu.

Treće, koristi mapu. Google Maps radi pristojno.

Četvrto, pogledaj oko sebe i oponašaj sve što radi osoba na motoru koja ti izgleda najnormalnije.

Peto, ako naletiš na krave ili kravu kako spava na kolovozu i ako ne možeš da je obiđeš tako da je ne uznemiriš – parkiraj se, popij pivo (jedno je dozvoljeno kaže zakon), odmori, prošetaj…ukratko, sačekaj da se krava razbudi, doručkuje, popije svoj chai i ode. Možeš i da joj doneseš doručak. Sve ostalo što bi pomislio da uradiš kravi je neprihvatljivo.


krave goa indija saobracaj
Šetnja po kvartu
krava indija goa
Dalje nećeš moći

Kad smo već kod krava, šesto, pazi na balegu – klizava je.

Mesec dana možeš da voziš sa srpskom (ili bilo kojom) dozvolom.

Proveri da li motor ima svu potrebnu dokumentaciju (spakovana je ispod sedišta) i obavezno traži dve kacige (ako vas je dvoje ili ako planiraš da vas bude dvoje u nekom trenutku). Uz motor „ide“ samo jedna kaciga, ali to nije ni blizu dovoljno ako vas zaustavi policija (a sigurno hoće jer ste laka para) ili ako se (daleko bilo) nešto desi.

Fotografiši motor iz svih uglova, obavezno i svako oštećenje posebno.


AUTOBUS


Cela Goa je lepo povezana gradskim prevozom. Dobro, možda nemaju stajališta koja te obaveštavaju za koliko minuta stiže bus; možda nemaju stajališta uopšte – možda nema ni klime ni przora ni garancije da ćeš preživeti vožnju, ali muzika skoro uvek kida i najvažnije – bus za istu relaciju za koju je taksista tražio 20e košta – tadaaaa – 35 centi!

autobus prevoz goa indija
“No smoking, no spitting, standing 16”

Dovoljno je da pitaš nekoga na ulici gde da čekaš i da pitaš šofera da li ide u tvom pravcu i to je to. Samo budi spreman da jako brzo uđeš jer se bus jako retko potpuno zaustavlja. Ništa ne brini, kondukter će da ti pomogne da se smestiš – takoreći, nekako će da te uvuče kroz vrata autobusa u pokretu.

autobus goa indija

Pravila ponašanja su istaknuta u svakom autobusu. Postoje posebna sedišta za žene koje putuju same i dragi dečaci – ne sedajte tu. Drage žene – u svakom autobusu i na svakom stajalištu imate napisan help line broj za žene. Ako negde zapne, slobodno pozovite – znate na šta mislim. Piše i da je zabranjeno pljuvanje, tako da, ako ste se nadali nekoj dobroj pljuvačini u autobusu – jbg neće se desiti.


autobus goa indija

turisti u autobusu goa indija
Ne, uopšte ga nismo smorili

Gde god da ideš, verovatno ćeš presedati na autobuskoj stanici u Mapusi. Naći ćeš se na ogromnom parkingu punom autobusa i ljudi i mislićeš da je to kraj tvog života. Pitaj bilo kog vozača za pravac koji ti treba i on će te uputiti ka autobusu ili mestu na koje će tvoj autobus da stane. Mnogo je lakše nego što će ti izgledati.


autobuska stanica mapusa
Glavna autobuska stanica u gradu Mapusa
autobuska mapusa
Svakako nismo bili jedini kojima je ovde nešto bilo čudno
autobuska mapusa goa
Samo pitaj bilo koga gde ide autobus i sve će biti OK

I još nešto – ako šofer primeti da ste si se usr’o od straha (braon pantalone!) dok je skretao na dva točka izbegavajući šest potencijalnih sudara, skretaće tako još 200 puta, gledaće te u retrovizoru i umiraće od smeha. Pomalo mi je neprijatno da pišem o tome, da, ali srce mi je puno jer je moje prisustvo ozbiljno zabavilo jednog šofera. Koliko ovo pogrešno zvuči, jebote.


autobuska stanica mapusa
Mnogo volim ovu fotku, izgleda mi kao kadar iz nepostojeće bolivudske verzije Little Miss Sunshine

TAKSI


Taksi je skup, mnogo skuplji nego u Delhiju, na primer. Pročitala sam negde da su se Goanci žalili i da je odgovor bio – taksi nije za vas nego za turiste.

Naravno, koristićeš taksi bar za aerodrom jer putovanje autobusom ume baš da se oduži i da te pretvori u smrdljivu znojavu masu. Računaj da će te put do aerodroma koštati bar 15 – 20e.


Ovo je možda i najvažniji savet do sada: NAUČI RASPORED.


Stvari u Goi se dešavaju određenim danima i ako ih propustiš – propustio si ih do sledeće nedelje, a možda i do sledećeg dolaska u Indiju.


holi festival boja zurka indija


POŠTO SAM DIVNA OSOBA, PODELIĆU MOJ RASPORED:


PONEDELJAK: 9Bar


Napolju žurke počinju u 5 popodne i traju do 10 uveče, a onda se sele u zatvoreni deo gde traju do jutra. Mene je baš iznenadilo to što žurke napolju traju (uglavnom) do 10 uveče – očekivala sam nešto sasvim drugačije.


UTORAK: Shiva Valley


Sećaš se onih hipika sa početka priče? E pa njih još uvek možeš naći u Shiva Valley, najčešće kako duvaju i igraju društvene igre. Prepoznaćeš ih po „spiritualnim“ plavim mrljama na telu koje su nekada bile „šamanske“ tetovaže i po sedim kosama koje su noćna mora svakog frizera. Naravno, tu su i mlađani rejveri. Shiva Valley je jedna od najstarijih koliba na plaži i jedno od prvih mesta za žurke – poznata je kao „hram trensa“, a što se mene tiče – i kao hram pristojne hrane. Žurka počinje u 5 popodne, a postaje dobra oko 1 ujutru i nema fajront.


SREDA: Anjuna flea market, iliti buvljak u Anjuni.


Idemo još jedan krug: Da li se sećaš hipika sa početka priče? E pa postoji legenda da su hipici, kada su stizali do Goe, zaneseno palili svoje pasoše „da ne bi morali da se varte kući“. Legenda kaže i da su hipici jako brzo ostajali bez para, a pošto tada nije bilo WesternUnion-a i tatice na speed dial-u, morali su da se snalaze. Tako je nastao buvljak pored plaže u Anjuni, mesto na kom su se prodavale i razmenjivale usluge i roba.


anjuna market goa india
Kožne sandale za 500RSD? Još uvek su cele 😉
anjuna flea market goa india
Začini, ulja, tašne, nakit, uslužno šivenje…sve ima.

anjuna flea market goa india anjuna market goa india


Od 60ih do danas pijaca je evoluirala i postala komplikovan organizam koji će vam obezbediti robu iz cele Indije – od krzna sa Himalaja do…bilo čega. Treba ti nakit, odeća, obuća? Ima. Čajevi i začini? Ima. Kristali koji leče ili diskovi sa narezanom psihodelijom (sa sve fotokopiranim omotom, kao u Srbiji 90ih)? Sve ima.


anjuna flea market india goa
Još uvek nisam uspela da popijem sve čajeve koje sam kupila

ČETVRTAK: Curlies.


Curlies je još jedno legendarno mesto i jedan od najstarijih shack-ova na plaži. U suštini, priča je ista kao za Shiva Valley.


PETAK: Mapusa market.


Nalazi se odmah pored već pomenute autobuske stanice i radi svim danima osim nedeljom, ali je petkom pijačni dan. Tada se pijaca pretvara u buvljak. Market u Mapusi je jeftiniji od ostalih i više ima lokalni šmek, što ne mora uvek da bude loše, čak ni u Indiji.


buvljak goa indija


Što se tiče izlazaka, petkom možeš da biraš – svuda se nešto dešava. Osim psihodelije, mogu da se nađu baš fancy žurke, čak i jako luksuzna i glamurozna mesta koja imaju dress code (da, da, cipele i košulje i sve), kockarnice na brodovima itd.


SUBOTA: Arpora Night Market


Noćna pijaca u Arpori je najveći market na Goi. Pored standardne ponude, tu su i prodavci skuplje robe i lokalni brendovi. Možeš da pojedeš i popiješ lokalne ili međunarodne specijalitete i pića, čuješ neku svirku i da se jako lepo provedeš. Market radi od 3 popodne do 3 ujutru.


buvljak u indiji goa buvljak u indiji goa


Subotom rade još dva manja marketa: Calangute Bazaar i Makie Night Market, ali su oba manja i manje zanimljiva od Arpore.

Što se tiče izlazaka, važi isto što sam napisala za petak.


NEDELJA: HillTop.


Još jedno legendarno mesto koje nikako ne smeš da zaobiđeš. HillTop je postojao davnih 70ih u obliku kafanice, a sada je klub na otvorenom u kom nastupaju najveća svetska imena elektronske muzike.


zurka goa indija festival zurka indija goa festival goa indija zurka festival goa zurka indija festival


BONUS: Tajne underground žurke.


Ovde moraš da budeš oprezan: često ćeš sretati Induse koji će insistirati da te odvedu na tajnu žurku, ponudiće ti sve narkotike kojim znaju imena i sve to za određenu sumu novca. Prvo, ne želiš da idete nigde sa tim ljudima, a naročito ne na „tajnu žurku na tajnoj lokaciji u tajnoj šumi daleko od ljudi“. Drugo, ne želiš da kupuješ ništa od tih ljudi jer voliš svoje zdravlje i glavu na ramenima.

Kako da pronađeš tajnu žurku? Pa, pre ili kasnije, žurka prestaje da bude tajna – pojave se plakati, flajeri ili vest na fejsbuku (WhatsUpGoa i GoaParties grupe). Ipak, čak i kada postane javna tajna, žurka ostaje underground i možda je baš to razlog što ove žurke najviše ispunjavaju očekivanja i želje koje imamo kada se zaputimo na Gou.

Na kraju, uvek možeš da pratiš zvuk i da dođeš do zanimljivog mesta – meni je uspelo.PLAŽE


Candolim


Dugačka mirna plaža, shack-ovi, ležaljke, suncobrani, krave i Rusi. Osrednje lepa plaža, idealna za dosadan dan u pesku. Bije je loš glas zato što su shack-ovi zabranjivali ulaz Indijcima “da bi zaštitili obnažene turiste od pohotnih pogleda”. Na pitanje zašto su stranci važniji od lokalaca, odgovor je bio da stranci bolje plaćaju.


krava indija goa krava u indjiji goa plaza


Calangute i Baga


Dve plaže koje se nastavljaju jedna na drugu, a Calangute se naslanja na Candolim. Nalaze se pored gradića Calangute i važe za najposećenije plaže u Goi. Srećom, ogromne su, pa se uglavnom ne prave velike gužve. Idealne su za ljubitelje sportova i zajebancija na vodi i nude brojne aktivnosti tog tipa.


Anjuna


Poslednje utočište hipka i jedno od poslednjih utočišta goanskih rejvera. Tu su sva ona mesta poznata po žurkama i još gomila sličnih, a plaža sama po sebi nije baš neki raj za odmor – ima dosta stena i ume prilično da se zagužva.


plaza indija goa plaza goa indija


Ozran ili Little Vagator


Manja je od ostalih koje sam pomenula, lepša i zanimljivija. Sa nekoliko mesta iznad plaže pruža se neverovatan pogled na more, hrana je odlična i gužve nisu velike. Tu se nalazi i poznata “skulptura” – portret Shive uklesan u stenu. Postoji više legendi o autoru reljefa – najpoznatija priča je da je portret delo prvih posetilaca Goe i da postoji od 60ih godina prošlog veka.


plaza indija goaArambol


Nalazi se na krajnjem severu Goe i najlepša je od svih plaža koje sam pomenula. Beli pesak bez stena, lepo more i još lepša okolina. Poznata je po ekipi koja meditira i radi jogu, naročito rano ujutru. Kao poznati ranoranilac, nisam imala priliku da sretnem entuzijaste izlazećeg sunca, ali ću verovati da vas nisam slagala da postoje.


Šta bi trebalo da znaš o plažama na Goi?

  1. Nudizam nije dozvoljen. Ni topless. Svuda osim na plaži je bitno da budeš pristojno obučen – ne baš kao u ostatku Indije, ali šots i majica su zaista najmanje što možeš da uradiš.
  2.  Ako je podignuta crvena zastava, ne ulazi u vodu. Sigurno postoji razlog, iako možda nije očigledan. Spasioca ima, ali ima i puno ljudi, pa se ne bih kladila da spasioci mogu da pokriju baš sve.
  3. Navikni se na činjenicu da će krave probati da ti pojedu i popiju stvari i da će uspeti u tome.
  4. Pazi na stvari. Uvek možeš da zamoliš nekoga da ti pripazi torbu dok si u vodi.
  5. Ne ostavljaj đubre, već ga ima i više nego dovoljno.
  6. Pazi ako rešiš da se častiš “tetovažom” kanom (henna tattoo) – umesto prave kane, često se koristi nešto što je poznato kao crna kana (black henna). Na osetljivoj koži izaziva alergije i opekotine, a može da dovede i do nekih hroničnih oboljenja. Možda je bolje da izradu svog mehndi-ja poveriš nekom proverenom salonu, nego ekipi na plažama.

Šta još da ti napišem osim – cvet u kosu, elephant pants na dupe i srećan put!

*Sve fotke su moje. Kada nisu – piše čije su.


Inače, na Instagramu gotovo svakodnevno pišem kratke priče i kačim gomile fotki.

Možemo da se zapratimo ako klikneš ovde: www.instagram.com/boneappletea.rs

Na Fejsbuk kačim ponekad nešto jer me mnogo smara što za sve traže pare.

Ako si zainteresovan za tu mrežu, lupi lajk ovde: www.facebook.com/boneappletears


Priču o proslavi praznika Holi (pozatog festivala boja) u Delhiju možeš da pročitaš ovde.


 

Leave a Reply

%d bloggers like this: